5 gouden tips om als evenementenlocatie duurzaam te organiseren

Wist je dat 2016 het warmste jaar ooit was? Ben je ervan bewust dat koeien- en schapenwinden invloed hebben op het klimaat? Heb je door dat een vliegretourtje Amsterdam – New York evenveel energie kost als zes maanden verwarming van een gemiddelde Nederlandse woning? Duurzaamheid is het gespreksonderwerp van de dag. Steeds meer mensen zijn bewust van de klimaatsveranderingen om ons heen en nemen stappen richting een duurzamer leven. Maar ook van bedrijven wordt een maatschappelijk verantwoorde instelling verwacht. Hoe kun je duurzaam organiseren? En kun je daarbij ook nog kosten besparen? Ja zeker! Wij geven jou 5 gouden tips!

Growing plant on row of coin money , csr in business

Tip 1: Stap over naar duurzame energie

Het totale energieverbruik is een grote boosdoener, maar kan met simpele oplossingen verminderd worden. Een effectieve oplossing is LED verlichting. Maak je geen zorgen over te fel licht, er is tegenwoordig dimbare LED verlichting en er zijn warmere kleuren, zoals die van de gloeilamp, in LED verlichting verkrijgbaar. Hiermee benadeel je de sfeer van het evenement niet. Vervanging van de spaarlamp naar LED verlichting verdien je binnen een jaar terug. Een win-win situatie! Naast LED verlichting, kun je ook denken aan het plaatsen van verlichtingssensoren. Het is zonde als er licht brandt waar het niet nodig is.

Tip 2: Bespaar H₂O met mondstukken voor de kraan

Waterconsumptie staat ook hoog aangeschreven op de lijst van aanpakkers. Weinig mensen hebben door hoeveel (onnodig) water wordt verbruikt per dag in een normaal huishouden, laat staan dat zij ervan op de hoogte zijn hoeveel er verspild wordt binnen hun bedrijf. Daar kan gemakkelijk verandering in komen met de plaatsing van waterbesparende mondstukken voor kranen. Het waterbesparende mondstuk zorgt ervoor dat er lucht in de waterstraal komt, waardoor er minder water per tijdseenheid gebruikt wordt. De lucht zorgt er tevens voor dat de straal zijn waterdruk behoudt en de straal dus even krachtig blijft. Hierdoor lever je niet in op comfort. De kosten zijn minimaal en daardoor snel terug verdiend. Laat zo het water maar druppelen!

Tip 3: Verminder de uitstoot van broeikasgassen door (h)eerlijk eten

Je bord helemaal leeg eten, omdat het anders – “zonde is om weg te gooien” -. Dat klinkt vast bekend in de oren, maar dat moet anders kunnen. Verklein het menu, om voedselverspilling te verminderen. Ze zeggen niet voor niets: less is more! Kijk daarnaast met een kritisch oog naar het menu dat je de klant aanbiedt. Zorg voor een mix tussen, vlees, vis en vega. Daar maak je niet alleen de klant blij mee maar ook de aardbol, want een vermindering van het eten van vlees reduceert broeikasgassen en verbetert het dierenwelzijn. Een 100% vegetarisch/veganistisch menu wint natuurlijk de hoofdprijs. Ga nog een stapje verder door te kiezen voor een cateraar dichtbij huis om de broeikasgassen gevormd door transport te verminderen.

Tip 4: Help je bezoeker met het verminderen van zijn CO₂ footprint

Zonder de bezoeker is er geen evenement. Die bezoeker moeten alleen nog wel naar jou toekomen. Probeer de CO₂ footprint van de bezoeker altijd zo klein mogelijk te houden. Is de locatie goed te bereiken met het openbaar vervoer? Adviseer de bezoeker dan met het openbaar vervoer te reizen. Natuurlijk is een duidelijke en beschikbare routebeschrijving van belang. Is de locatie op loopafstand? Bied dan de oer-Hollandse fiets aan vanaf het station naar de desbetreffende locatie. Mocht het evenement te ver lopen zijn, dan is een carpoolservice een mooie suggestie. Netwerken kan niet vroeg genoeg beginnen!

Tip 5: Wees bewust van je acties

Het allerbelangrijkste wordt het meest over het hoofd gezien: wees bewust van alles wat je doet. Denk eerst na over je acties voordat je ze uitvoert. Moet die lamp nou echt wel aan? Kun je niet gewoon de computer uitschakelen in plaats van op stand-by? Als je alert bent op jouw gedrag, merk je al snel dat je veel bewustere keuzes kunt maken. Alle kleine stapjes helpen!

Bedrijven leggen steeds meer de focus op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Een onderneming onderneemt maatschappelijk verantwoord indien de activiteiten bewust waarde toevoegen op sociaal, ecologisch en economisch gebied en daarin steeds opnieuw een zorgvuldig balans wordt gezocht. Ook wij zijn bewust van onze impact op de omgeving en nemen daarom maatschappelijk verantwoord ondernemen stevig bij de hand. Binnen het bedrijf wordt er gefocust op het verminderen van lasten op sociaal en ecologisch gebied door middel van bewuste en verstandige keuzes, zoals het gebruik van biologische en eerlijke producten en samenwerking tussen regionale en lokale bedrijven om de CO₂ uitstoot te verminderen. Wil je meer weten over onze aanpak? Neem dan snel een kijkje op onze Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (VMO) pagina of neem contact met ons op.