Hoeksteen #1 van Gooiland: Jan Duiker

Rijksmonument Gooiland is een locatie met een rijke geschiedenis, vol verhalen. Twee jaar geleden is Gooiland geheel op de schop gegaan en is er alles aan gedaan om de ziel bloot te leggen. De ziel van het pand bleek te zitten in: Jan Duiker, Dutch brands, Castle and Gardens of Amsterdam, Hilversum Mediastad en Piet Mondriaan. Iedere maand lichten we een van de hoekstenen uit. We beginnen met Jan Duiker, de architect van Gooiland.

In het begin van de twintigste eeuw vestigt de familie Buurke, van oorsprong Gronings, zich in het groene Gooi. Hoewel zij genieten van de rustige omgeving, missen ze ook het ‘stadse vertier’. Daar moet een uitgaansgelegenheid met theaterhotel en Grand Café verandering in brengen. Architect Jan Duiker, toen al bekend van sanatorium Zonnestraal, krijgt in 1934 de opdracht om dit te ontwerpen.

Zonder overbodige versierselen, toch luxe

Als vertegenwoordiger van het Nieuwe Bouwen, ontwerpt Duiker een voor die tijd ongekend modern complex. Strak en zakelijk, zonder overbodige versierselen, maar toch luxe. Met veel stalen kozijnen en grote ramen. Licht en ruimtelijkheid zorgen voor een gevoel van gastvrijheid. Een ‘cultuur-, uitgaans- en gastvrijheidsmachine’, aldus Duiker, waarbij de functie leidend is voor het ontwerp.

Gooiland Hilversum ontworpen door architect Jan Duiker

Verdrietig genoeg wordt de jonge Jan Duiker tijdens het ontwerpen van Gooiland ziek en overlijdt. Zijn compagnon Bernard Bijvoet neemt het werk over en start de bouw in 1936.

Onuitwisbare handtekening

Stap je nu Gooiland binnen, dan zie je nog overal Duikers handtekening. Bijvoorbeeld in de met licht overgoten ruimtes. Of in het patroon van de natuurstenen vloer in de lobby van het hotel, geïnspireerd op zijn ruitjestekenpapier. Of in de wijze van klimaatbeheersing zonder radiatoren. Of in de centrale plaatsing van de keuken, waardoor alle gasten tegelijkertijd bediend kunnen worden. Of…

Vergaderruimte licht

Op ontdekkingstocht door Gooiland? Maak een afspraak met een van onze accountmanagers, Juriaan Couperus, Liselore Ardon of Manon Verkuijl, en bekijk samen hoe de vele verhalen van Gooiland een inspiratie kunnen zijn voor je bedrijfsfeest, congres of beurs.