Nieuws: Gooiland heeft letters uit 1936 terug

Het was een hele zoektocht, maar eindelijk zijn ze gevonden! De originele letters van Jan Duiker zijn teruggeplaatst op de gevel van Gooiland.

Originele letters Gooiland

De weg naar het alfabet en de cijfers laat zich bijna lezen als een spannend jongensboek. Als detectives hebben Julius en Paulus Emden Huitema, van Identity Matching Academy (IMA), de letters bekeken, besnuffeld en bevoeld. De tekst GRAND HOTEL GOOILAND ingesloten door vier sterren, die op de gevel stond was niet in de oorspronkelijke letter. “Op oude foto’s uit het begin van de vorige eeuw zie je dat de echte Gooilandletter anders is”, vertelt Paulus. “Er gingen geruchten dat de oorspronkelijke gevelletters of een deel ervan nog ergens in het complex zouden moeten liggen. In de kelders zouden we de grootste kans hebben.”

Gooiland-directeur Philip Lamers vond daar inderdaad een paar letters terug. Hij kwam tot het woord GOOILAND. Paulus ging mee zoeken in de donkere krochten van Gooiland. “Gewapend met de zaklantaarn van mijn telefoon gingen we schat zoeken. Zo voelde het. Het was spannend, overal zijn nissen en koven. Ik scheen met mijn zoeklicht in een smalle ruimte boven mijn hoofd. Bingo. Weer een paar. Onder het stof, loodzwaar. Maar in goede conditie, wow wat gaaf. Verderop vonden we er weer een paar. Zo vonden we de complete naam GRAND HOTEL GOOILAND terug. De originele letters staan weer op de gevel. Geweldig.”

Puzzel

Toen Paulus in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam ook nog de blauwdruk vond waarop Jan Duiker de letter op schaal uitgetekend had, kon hij zijn geluk niet op. “Nu hadden we iets om mee verder te gaan. En konden we alle ontbrekende letters van het alfabet en de cijfers en leestekens erbij ontwikkelen. Een ingewikkelde puzzel was dat. Want hoe zou bijvoorbeeld de letter B eruit hebben gezien? We kwamen er in ieder geval achter dat het geen bestaand schreefloos lettertype uit die tijd was. Het was dus echt door Duiker bedacht. En ook exclusief voor Gooiland gebruikt. We kwamen het niet tegen op andere gebouwen van hem.” Julius en Paulus Emden Huitema zijn als wiskundigen gaan meten en rekenen met de rondingen, de streepjes, de snijpunten en de afstanden in en tussen de letters. “Letter voor letter gingen we aan de slag. Het gaat om een handgetekend lettertype uit de jaren dertig van de vorige eeuw en wij hebben dat vertaald naar een alfabet voor de computer.” Er zijn vier varianten gemaakt: thin, regular, bold en outline.

Huisstijl

Toen de code eenmaal gekraakt was, lag er een prachtig alfabet op tafel in een uniek lettertype: Unusual Gooiland. Dit werd de krachtige basis voor de hele huisstijl. Van de naam op de gevel tot het briefpapier en de kamernummers. Gooiland is een hotel en evenementenlocatie met zijn eigen lettertype! Hoe gaaf is dat! Een strakke, bijna minimalistische en luchtige letter ontworpen door architect Jan Duiker bij de bouw van het hotel in 1936. Om enkel de woorden GRAND HOTEL GOOILAND op de gevel te kunnen plaatsen. Meer letters had de architect niet nodig. Tachtig jaar later is de Gooilandletter door vormgever Julius Emden Huitema doorontwikkeld tot een compleet alfabet en nu overal in het hotel terug te vinden. Op de gevel staan nu eindelijk de originele letters weer terug. Daar zijn wij ontzettend blij mee!

Ben jij benieuwd naar de vele andere verhalen achter de huisstijl van het Dutch Brand Hotel van Gooiland? Houd dan de website goed in de gaten! Binnenkort komt ons eigen magazine uit met daarin alle verhalen die Gooiland rijk is.