Eigenaar Philip Lamers (28): “Mijn leven is van een 6,5 naar een 9 gegaan. Hoe vet is dat!”

Het gezicht achter Gooiland: Philip Lamers. Hij heeft zijn droom op 28-jarige leeftijd verwezenlijkt: een hotel, evenementenlocatie en theater, het staat allemaal op zijn naam. Het is een lange, leerzame weg geweest met keihard vallen en weer opstaan, maar als hij nu terugkijkt had hij het nooit anders gewild.

Philip Lamers

De jonge eigenaar is geboren en getogen in Hilversum en woont nu sinds een jaar in Amsterdam. Ooit begon hij op zijn zeventiende aan de Hogere Hotelschool, maar dat was geen succes. Ook de tweede studie Media-entertainment bleek niet de juiste keuze. Pas toen hij zijn studentenbestaan inruilde voor een leven als ondernemer begon hij zijn draai te vinden. “Ik ben iemand die het leuk vindt om in de praktijk fouten te maken en daarvan te leren. De praktijk is mijn leerschool. Als ik iets moet dan haak ik af. Ik wil zelf bepalen wat ik wil, wanneer ik het wil en hoe ik het wil.”

“Ik wil zelf bepalen wat ik wil, wanneer ik het wil en hoe ik het wil.”

Gooiland leerde hij kennen in 2011. Samen met zijn goede vriend Justin Smits deed hij de nachtmarketing van het danscafé onder het pand, totdat hij op een avond de deuren opende van Gooiland zelf. “Het zag er niet uit, het was lelijk en stoffig, alles straalde oubolligheid uit en het was toen nog leeg. Op dat moment dachten wij: als we voor anderen de marketing kunnen doen kunnen we dat ook voor onszelf. En zo geschiedde.”

In oktober stapten de jongens, toen 21 jaar, naar de eigenaar om te vragen of zij Gooiland konden overnemen. Het plan was om in Gooiland feesten te geven onder voorwaarde dat ze de horecaomzet in eigen zak mochten steken. Tot zijn grote verbazing stemde de eigenaar daarmee in. “Ik was echt een Ukke Pukkie, als ik nu naar jongens van 21 jaar oud kijk dan denk ik: hoezo heeft hij ooit ja tegen ons gezegd.”

Het grote avontuur begon

Hij kreeg een tijdelijk contract en ging aan de slag. Ze kwamen er al gauw achter dat Gooiland een bijzondere locatie was. Feesten tot vijf uur ‘s nachts konden niet gegeven worden, omdat het monumentale pand helemaal niet geluiddicht bleek. Het roer moest dus om. Philip besloot alleen verder te gaan, terwijl zijn compagnon Justin weer de schoolbanken indook. Philip Lamers heeft vervolgens de hulp van een andere vriend, Frank Tollenaar, gevraagd. Die had eveneens oog voor het unieke karakter van de locatie, maar ze waren het er ook over eens dat er veel opgeknapt moest worden. “We zijn zelf op de ladder gaan staan om te schilderen. Ik kom uit een flatje driehoog, Frank idem dito en we kenden nog geen investeerders. Veel mensen denken dat ik een rijke familie achter me heb staan, maar dat is helemaal niet waar. Het enige wat ik bezat was een enorme dosis aan energie. We wilden samen gewoon knallen.”

“Ik kom uit een flatje driehoog en we kenden nog geen investeerders.”

Terugblik op 2017

Nu, zes jaar later, kijkt hij terug op een ontzettend leerzame periode, waarin niet altijd alles van een leien dakje ging. Hij kan nu ook de fouten die hij daarbij maakte goed zien: “2017 is een heftig jaar voor mij geweest. Omdat het echt mijn droom was om behalve met een evenementenlocatie ook met het hotel te starten, heb ik een enorme lening afgesloten. Maar ik ben een enorm pietje precies en zag veel dingen die niet klopten. Het gevolg was wel dat op een gegeven moment die lijst met ergernissen voor mij te groot werd. Een hotel inrichten is één, maar daarbij ook nog het hele team meenemen is gewoon een pittige taak. Toen ben ik ‘tegen de lamp aangelopen.’ In één keer viel mijn hele kaartenhuis in en moest ik gereset worden. Ik besloot om een stapje terug te doen en een algemeen directeur aan te stellen.”

“In één keer viel mijn hele kaartenhuis in en moest ik gereset worden.”

Nieuwe kansen

In 2018 wil Philip Lamers meer rust en structuur in het bedrijf aanbrengen. “Ik zorg achter de schermen dat het geld wat we verdienen in het pand geïnvesteerd wordt. Als Gooiland helemaal goed loopt wil ik kijken of we kunnen uitbreiden naar een ander pand in Nederland. Liefst wel weer een pand met historie, met een verhaal. Want als ik hier nu door Gooiland loop, dan voel ik dat juist dat historische element een sterke poot is om op te staan.”

De tip van Philip Lamers

De tip die Philip wil meegeven aan andere jonge ondernemers: “Durf misstappen te begaan, laat je niet bang maken en ga ervoor! Er zijn zoveel vangnetten in Nederland, je staat niet zomaar op straat. Als ik naar mezelf kijk dan waardeerde ik mijn leven eerst met het cijfer 6,5/7, maar toen ik ervoor ging, werd dat een 8/9 en soms zelfs een 10! Hoe vet is dat!”